Sve i svasta

Forum za sve i svasta! Dobro dosli!
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Free BSD 7

Go down 
AuthorMessage
White Wolf
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Number of posts : 59
Age : 32
Location : Zitkovac
Registration date : 2008-11-13

PostSubject: Free BSD 7   Wed Jan 07, 2009 5:34 am

O FreeBSD 7 distro
Back to top Go down
View user profile http://www.radio-klub-zitkovac.page.tl
White Wolf
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Number of posts : 59
Age : 32
Location : Zitkovac
Registration date : 2008-11-13

PostSubject: Re: Free BSD 7   Wed Jan 07, 2009 5:43 am

FreeBSD 7

Od svih specificnosti koje karakterisu FreeBSD 7, jedna je narocito zanimljiva: svako naredno izdanje je bolje od prethodnog. FreeBsd7 se distribuira na identican nacin kao i sestica. Jedina razlika u sedmici je novi ISO image koji sluzi za mountovanje live sistema. Pored livefs ISO-a, za preuzimanje su takodje dostupna i 3 osnovna diska (disk1, disk2, disk3), bootonly (za mrezne instalacije) i docs diskovi( diskovi sa dokumentacijom. Najoptimalnije i najlakse resenje su tri osnovna, gore pomenuta diska (ako posmatramo sa strane paketa, dok ce disk1 biti dovoljan za elementarnu instalaciju, a kasnije mozemo dodavati zeljene aplikativne pakete, koji se instaliraju na drugi nacin. FreeBSD mozete preuzeti sa zvanicnih server, ili ga mozete naci u FreeBSD Mall-u.
Instalacija FreeBSD-a 7 se i dalje odvija u tekstualnom okruzenju, za koji je zaduzen dobri, tari sysinstall. Graficko okruzenje u toku instalacije, namenjeno manje upoznatim korisnicima i “kliktasima” (HI, bez uvrede, i ja sam u toj grupi), ostavljeno je kao dodatak za narednu verziju.
Pojedini delovi instalacionog procesa su dosta kompleksni, sto podrazumeva da korisnik mora da poseduje odredjeno znanje i poznavanje principa komunikacije izmedju kernel i uredjaja u pitanju, veeeeelikim akcentom na HDD-ima. FreeBSD particije naziva “slajs” (slice), dok je samo sistemsko oznacavanje particija slicno GNU/Linuxu. Recimo, PATA su ad, a SATA sd Tako ce prva primarna particija na primarnom master PATA HDD-u biti oznacena kao ad0s1. FreeBSD nakon odabira particije na hard disku, unutar nje kreira nove koje se zapravo mauntuju.
Ostatak instalacionog procesa je manje-vise intuitivan i korisniku se ostavlja mogucnost da izabere pakete koji ce biti instalirani, sa automatski resenim medjuzavisnostima.Ovako kompleksnu idilu kvari veoma nezgrapno koncipiran sistem instalacije sa vise diskova. Iako se medjuzqavisnosti resavaju automatski, instaler previse opterecuje korisnika promenom diskova u toku instalacije.
FreeBSD poseduje svoj bootload-er, a ukoliko se sitem instalira na HDD gde vec postoji GNU/Linux, najbolje resenje je ostaviti GRUB ili LILO koji se mogu podesiti da pokrenu Free BSD.

O sistemu naredni put.

Back to top Go down
View user profile http://www.radio-klub-zitkovac.page.tl
 
Free BSD 7
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Long & Mid-Arm - free style? marking designs?
» The Free City of Gierburg - Board & Scenery
» Cowling and Wilcox free postage
» Free little Terrain Building Resource
» Cute crocheted snowman pattern free

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sve i svasta :: Radio-tehnika, elektronika, hardver, softver i Wi-Fi-
Jump to: